Bloso

Judo: voor elk wat wils

Judo is niet enkel een sport om competitief te beoefenen. Ook recreatief komt men ruimschoots aan zijn trekken in de judosport. De grote waaier aan verschillende judotechnieken en kata’s (opgelegde stijloefeningen) maakt het tevens mogelijk om recreatief hoge doelstellingen te kunnen plaatsen. De laatste jaren zijn de “katatornooien” (tornooien waar opgelegde stijloefeningen dienen gedemonstreerd te worden) en de “mastertornooien” (tornooien voor senioren boven 35 jaar) in hun opmars. Zowel op Vlaams, Belgisch en internationaal vlak kan men zich reeds meten met andere judoka’s.

Als recreatieve judoka kan je eveneens de felbegeerde zwarte gordel behalen via de “technische weg”. De competitieve judoka’s kunnen hun zwarte gordel behalen via de competitieve weg.

Ook de kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en senioren kunnen hun weg vinden naar de Vlaamse judoclubs. Via www.vjf.be kan je een club zoeken in je buurt. Neem gerust een kijkje op de site en breng vervolgens eens een bezoekje aan een judoclub. De verschillende judoclubs zullen je van harte welkom heten. Het hele jaar door kan iedereen via 4 gratis judolessen vrijblijvend kennismaken met de judosport. Tijdens de maanden september en oktober kan je zelfs genieten van 8 gratis judolessen.

Vanaf de graad van 1ste dan kan je je vervolmaken om les te geven aan jeugdige judoka’s. Via de initiator cursus worden er kersverse trainers in spé klaargestoomd om de trainingen in de club op een pedagogische verantwoorde wijze te geven. Daarna kan je je verder bijscholen tot trainer B of trainer A. Wens je zelf geen competities meer mee te doen maar wil je toch nog verbonden blijven met de competitie, dan kan je je vervolmaken als scheidsrechter of als tijdopnemer. Ook het “gehandicapten judo” en het “kleuterjudo” hebben hun intrede gemaakt binnen de Vlaamse Judofederatie en kent veel interesse. De laatste jaren werd er veel aandacht besteed aan deze doelgroepen en werd er veel werk verricht ten behoeve van deze groepen.

In 2009 stapt de Vlaamse Judofederatie in op het prioriteitenbeleid “seniorensport”. Hiermee wordt getracht de seniorensport binnen de VJF nog verder uit te breiden en kwalitatief te verbeteren.

Iedereen is welkom bij de Vlaamse Judofederatie. Je vindt zeker je gading in ons ruim aanbod. Kortom: er is voor elk wat wils!

Downloads

Bekijk alle teksten uit de brochure over judo (.pdf)

Promofilm judo